Dette indhold er sponsoreret
Selvom styrketræning for mange af os er en uundværlig del af vores livsstil, undervurderer flere af os vigtigheden af restitution. Dette på trods af, at det er en af vigtigste ingredienser for sund muskelopbygning. Din restitutionsrutine efter træning har nemlig stor indflydelse på dine træningspræstationer og dine fremskridt, og giver dig mulighed for at træne meget mere effektivt på længere sigt.
Betydningen af restitution
Tid er en af de bedste måder at komme sig på (eller helbrede) efter næsten enhver sygdom eller skade, og det gælder også efter en hård omgang træning. Kroppen har en fantastisk kapacitet til at tage sig af sig selv, hvis blot du giver den tid til det.
Restitution er afgørende for genopbygning af muskler og væv, og yderligere styrke. Og det er endnu mere kritisk efter et tungt vægtløft, særligt hvis du træner flere gange om ugen.
Muskler har brug for alt fra 24 til 48 timer for at restituere og genopbygge, og det skal helst ske i et naturligt tempo. At træne musklerne igen alt for tidligt skader i stedet for at gavne, da det fører til vævsnedbrydning og ikke opbygning. For din vægttræningsrutine betyder det, at du aldrig skal træne de samme muskelgrupper to dage i træk, men i stedet prioritere at restituere.
Det er derfor heldigt, at din krop kan restituere på mange måder, blandt andet ved at sove og ved at gå.
Fordelene ved gåture
Hvis du har oplevet nedsat ydeevne, kan det være et resultat af neuromuskulær træthed eller mangel på næringsstoffer til musklerne, så det er derfor vigtigt at give musklerne, og kroppen generelt, tid til at hvile og komme sig.
Der er mange fordele ved at gå. Nemme, blide bevægelser (såsom en hurtig gå tur eller let jogging) forbedrer cirkulationen, hvilket hjælper med at transportere næringsstoffer og affaldsprodukter igennem kroppen. Dette hjælper musklerne med at reparere og tanke op hurtigere.
At tilføje en 15-20 minutters gåtur øger lymfesystemet gennem den `aktive muskelpumpe´. Denne `pumpe´-bevægelse øger lymfesystemet og blodgennemstrømningen til musklerne, så den sunde ernæring, du indtager, kan leveres til musklerne mere effektivt.
En anden fordel ved at gå ture er at det hjælper på gendannelse af sunde gangmønstre og rygsøjlestabiliteten. At gå bidrager også til at smøre leddene og har en positiv indvirkning på muskelaktiveringen omkring leddene, og er derfor også en vigtig aktivitet for at genoprette led bevægelse.
En idé kunne være at udveksle vægtene med løbeskoene en eller to gange om ugen. Foruden at virke som en naturlig restitution for din krop, så vil du stadig være fysisk aktiv hvilket er godt for krop og sjæl.
Gå en tur på stranden
Bor du tæt på vandet? Så kunne du vælge at smide løbeskoene og gå ture på stranden barfodet. Sand giver nemlig modstand, der ikke blot styrker indersiden
af foden men også dine ankler og benmuskler.
At gå barfodet vil også virke som en stimulerende massage til de tusindvis af nerveender i vores fødder, da sandet tilpasser sig formen på vores hæl og tæer. Undersøgelser fremhæver desuden, at der er en forbindelsen mellem absorberingen af jordens elektriske energi gennem vores fødder og frigivelsen af de positive elektroner og frie radikaler, der er ophobet i vores kroppe.
At gå en tur på stranden kan derfor være en oplagt restitutionsmetode og hvem ved, måske finder du et stykke rav.
I korte træk
Restitution er ofte undervurderet og nedprioriteret, selv om det burde være en vigtig del af enhver træningsrutine, da muskler har brug for tid og hvile til at komme sig. Ved blot at tilføje to til tre gåture på dit ugentlige træningsprogram, kan du let opnå en behagelig restitution.