Nem guide til proteinpulver

Hvis du går i finesscenter, så har du sikkert hørt de andre gutter eller ladies tale om proteinpulver.

De tager proteinpulver efter træning, for at hjælpe kroppen med at opbygge muskler i en rivende fart.

Men er proteinpulver kun for bodybuildere, eller kan en ganske almindelig mand eller kvinde få noget ud af at indtage ekstra protein efter træning?

I denne guide vil vi prøve at besvare de 4 spørgsmål, vi oftest bliver stillet om proteinpulver.

Men før vi skyder guiden i gang, så først lige et kig på, hvilket proteinpulver der er bedst.

Læs mere om proteinpulver testen her

Bodylab proteinpulver
Linuspro proteinpulver
nutramino proteinpulver

Se vores fulde udvalg af proteinpulver

1: Behøver jeg at tage proteinpulver efter træning?

Proteinpulver er ikke kun for bodybuildere – slet ikke! Om du vil få noget ud af at tage protein efter træning, afhænger af dine kostvaner.

Er du typen, der spiser 6 stykker grønt hver dag, får masser af fisk og kød, undgår fastfood og altid spiser en dåse tun og en banan efter træning, så er der en god chance for, at du ikke behøver indtage supplerende protein.

Hvis du – ligesom jeg – nogle gange spiser en pizza og hader tun på dåse, så har du måske brug for et skud ekstra protein efter træning.

Faktum er, at for meget protein ikke er skadeligt for kroppen. Det er grunden til, at vi altid drikker en proteinshake 10-15 min efter træning. Protein-shaken er en sikkerhed for, at man ikke spilder tiden i fitnesscenteret, hvis du træner for at øge din muskelmasse.

2: Hvilken slags protein skal jeg tage?

Nu lovede vi dig en nem guide til protein, så derfor vil vi ikke gå i detaljer med alle de forskellige slags proteinpulver, der findes. Men du bliver ikke skånet for en smule teori.

Protein findes i 3 almindelige varianter.

Valleprotein: (Whey) Dette er den mest almindelige slags protein. Den opløses godt i vand eller mælk, og er det man kalder et komplet protein (indeholder alle 9 forskellige aminosyre, som et menneske har brug for). Kort sagt – valleprotein er fantastisk!

Sojaprotein: (Soy) Vegetarer foretrækker ofte sojaprotein, selvom smagen er lidt dårligere og det opløses dårligere i vand. Vi holder os fra sojaprotein, men vi er heller ikke vegetarer.

Kaseinprotein: (Casein) Er kendt som det langsomme protein, og er en del dyrere end valleprotein. Er det pengene værd? Nej. Skal du have et skud protein efter træning, så hold dig til valle eller soja.

[box] Kort sagt – hold dig til valleprotein (eller “Whey protein” på engelsk), med mindre du er vegetar eller har for mange penge![/box]

Vil du vide mere? Så læs vores komplette guide til proteinpulver

3: Whey 100 protein eller weightgainer?

Nu er vi kommet frem til, at du skal vælge valleprotein. Men valleprotein er igen inddelt i flere forskellige slags. Lad os kigge på de 2 mest almindelige slags.

Weightgainer: Denne betegnelse dækker over protein tilsat kulhydrater. Det er primært lavet til folk, der gerne vil tage på i vægt. Weightgainer er et rigtig godt supplement til alle ‘hardgainere’, der træner og træner uden den store effekt.

NB: Din vægt skal primært styres af kosten. Weightgainer skal kun bruges som supplement til din kost, eller til de dage, hvor du har travlt.

[approved]Her er den weightgainer vi bruger (det er den billigste, vi har fundet. Findes det billigere, så skriv gerne en kommentar). Vi foretrækker chokoladesmag, men det er nok individuelt.[/approved]

Whey protein 100: Dette er ren protein, altså ikke tilsat kulhydrat (100 = 100% protein). Gå efter denne variant, hvis du har nemt ved at tage på i vægt eller drømmer om et hurtigt vægttab.

[box] NB: Vi vil anbefale dig at tage en smule kulhydrat sammen med proteinpulveret (en banan fungerer fremragende).[/box]

[approved]Vi har tidligere benyttet os af Whey Protein 100. Man kan med fordel købe denne spand proteinpulver (igen, billigt billigt billigt – og 100% effektivt!)[/approved]

Så er du seriøs med din styrketræning, så overvej at købe enten Whey protein 100 eller Weightgainer. Der findes et hav af lækre mærker (Mutant Mass, Viking, Muscle Milk, Nutramino og Maxim), men vi foretrækker Bodylab’s eget mærke, da det smager godt og giver gode resultater.

En rundspørge blandt vores facebook-medlemmer viste, at flertallet foretrækker proteinpulver fra LinusPro. Selvom smagen er super god, så synes vi prisen er lige i overkanten (koster det dobbelte af pulveret fra Bodylab, og giver præcis den samme effekt.)

Har du erfaringer med et mærke, så skriv gerne en kommentar.

4: Hvor meget protein skal jeg tage efter træning?

Endelig et nemt spørgsmål.

Tag 20 gram protein 0-15 min efter styrketræning.

Vi ved godt, at der findes lange formler der beskriver, hvordan man regner ud præcis, hvor mange gram protein du behøver. I 99% af alle tilfælde er resultatet, at du skal indtage mellem 16-25 g, så hvorfor gøre det sværere end det egentlig er?

PS: De 20 g er det du skal indtage lige efter træning. Vil du beregne hvor mange gram proteiner du skal have på en hel dag, så brug denne formel: (hvis målet er muskelvækst)

Pr. dag for mænd: Din kropsvægt x 2 = Samlet proteinindtag pr. dag

Pr. dag for kvinder: Din kropsvægt x 1,5 = Samlet proteinindtag pr. dag

Eksempel: Jeg vejer 82 kg. hvorfor jeg skal have (82 x 2) = 164 gram protein hver dag!

Det kræver en god kostplan og evt. supplering med kosttilskud.

Super, det var vores guide til proteinpulver. Vi vil blive rigtig glade, hvis du vil “synes godt om” denne artikel (klik nedenfor).

PS: Der findes også en lidt nemmere løsning – proteinbaren! Den er lidt dyrere og knap så effektiv, men den smager super godt. Her er vores favorit, igen med chokolade smag + banan!